Nieuwbouw Mueller: korte looptijd is grootste uitdaging
“Dit project is een goed voorbeeld van just in time projectmanagement”, zegt René Robben, projectleider van De Groot Installatiegroep uit Emmen. “Nog nooit eerder hebben wij in een tijdbestek van 11 maanden een dergelijk project op basis van het programma van eisen, volledig geëngineerd en geïnstalleerd. Zowel de werktuigbouwkundige als de elektrotechnische installaties zijn in Revit getekend. Met behulp van het 3D model kunnen alle betrokken partijen de installaties bijna live zien en er mee werken. Door de zeer korte bouwtijd komt het ook aan op de juiste levertijden en hoogwaardige installatiematerialen, immers het installeren moet op tijd en soepel verlopen. Eén van de fabrikanten waar wij al jaren mee werken is TECE. Dan kan je er van op aan, dat alles correct verloopt en er geen faalkosten zijn.”
RVS-specialist voegt alle Nederlandse vestigingen samen
In Groenlo (Achterhoek) bouwt Mueller BV een nieuw hoofdkantoor en productiebedrijf, een investering van 20 miljoen. Op een perceel van ca. vijf hectare worden alle activiteiten van de drie huidige Nederlandse vestigingen (Assen, Wesepe en Lichtenvoorde) samengevoegd. De samenvoeging zal voor een betere onderlinge samenwerking en synergie zorgen.
Mueller BV is al meer dan zeventig jaar bekend als fabrikant van hoogwaardige melkkoeltanks voor de veehouderij, maar produceert daarnaast ook tanks voor brouwerijen, de proces-, chemische- en voedingsmiddelenindustrie. Voor het koelen, opwarmen en bewaren van vloeistoffen levert Mueller innovatieve, energiezuinige systemen die inmiddels worden geëxporteerd naar ruim 55 landen.
René Robben: “eind maart kregen wij dit project in opdracht. Op 22 mei jl. is begonnen met de realisatie en op 26 februari 2018 staat de oplevering gepland. Tel daarbij op dat de productiehal 18.000 m2 in omvang is en de kantoorruimte ruim 2.000 m2 beslaat, en je kunt niet anders concluderen dan dat de korte looptijd een van de grootste uitdagingen voor ons is.”
“Het hele kantoorgebouw is voorzien van een VRF-systeem. Deze systemen kunnen complete gebouwen koelen en verwarmen. Ook bevat het kantoorgebouw zonnepanelen op het dak. Voor de verwarming van de bedrijfshal wordt een warmtepomp in combinatie met een HR-ketel geïnstalleerd. Deze installatie voorziet de vloerverwarming en luchtbehandeling van warmte. Om voldoende warmte in de vloer te krijgen wordt er circa 42 km buis in de vloer gelegd. In de zomer wordt de warmtepomp gebruikt om de lucht in de bedrijfshal gekoeld in te kunnen blazen. De luchtbehandeling van de bedrijfshal wordt uitgevoerd met 2 kasten van 35.000 m3/h, beiden zijn voorzien van warmteterugwinning. Voor het beitsbad is er een apart luchtbehandelingssyteem.
In deze ruimte is er extra aandacht voor de luchttoevoer en afvoer. Zo wordt de luchtafvoer van 17.000 m3/h gerealiseerd met een kunststof ventilator op het dak, welke aangesloten wordt op een kunststof afzuigkap van circa 10.000 m3/h, gesitueerd op de beitsbadrand. De overige 7.000 m3/h wordt hoog in de ruimte afgevoerd. De afvoerluchtkanalen zijn allemaal vervaardigd van kunststof. De luchttoevoer wordt met zuurbestendige luchtverdeelslangen tochtvrij ingeblazen. Zo zijn er diverse installaties waar maatwerk gevraagd wordt en geleverd. Zoals ook voor de perslucht en argon. Hiervoor zal er circa 3 km leiding in de fabriek gelegd worden, om te kunnen voorzien in de basis behoefte voor de laswerkplekken. Voor de elektrische installaties zullen er 3 trafo’s geplaatst worden om 2.000 kW te kunnen leveren aan de diverse lasmachines en overige installaties. Verder zullen alle overige gebouwgebonden installaties die nodig zijn ook door ons worden aangelegd.”
Geen vernauwing, lager energiegebruik
Het TECEflex kunststof leidingsysteem is toegepast voor de meeste delen van de verwarmings- en de drinkwaterinstallaties in de diameters 40, 50 en 63 mm. Op de begane grond zijn voor het drinkwater PE-buizen in mantelbuis onder het zand gelegd. Vanaf de begane grondvloer zijn diverse voedingspunten uitgevoerd met de TECEflex leidingen. Tevens alle leidingen tussen de plafonds en in de wanden. Voor de verwarmingsinstallatie zijn alle voedingsleidingen uitgevoerd met TECEflex.
René Robben: “met TECEflex hebben wij al jaren ervaring. Het is een eenvoudig te installeren leidingsysteem, stabiel, bouwplaats bestendig en toch flexibel. Wat TECE onderscheidt van derden is dat er in de verbinding geen vernauwing zit. Dit komt omdat de buis eerst wordt opgetrompt, daarna wordt de verbinding gemaakt. Doordat er geen vernauwingen in de verbindingen zitten, is er geen extra leidingweerstandverlies. Dit impliceert dat er een lagere opvoerhoogte van de pomp toegepast kan worden, hetgeen resulteert in een lager energiegebruik. Dat is in het kader van duurzaam bouwen mooi meegenomen!”